Бюро переводов Дружба Народов
Бюро переводов Дружба Народов
З 11.00 до 16.00: (099) 620-0293   (093) 918-2916
(098) 668-3368 Після 16.00: (067) 249-8576 Viber/WhatsApp
Київ, Печерськ, вул. Чигоріна 61, к. 1

Переклад на башкирську мову в Києві (093) 918-29-16

Друзі, що ми з вами знаємо про башкирську мову? Практично нічого! А все тому, що цією мовою володіє не так вже й багато людей, усього 1,2 млн. Башкирська навіть внесена у список "мов світу, що перебувають у небезпеці" ЮНЕСКО. Копнімо глибше, щоб дізнатися більше особливостей мови, яку так зрідка чути в світі.

Отже, башкирська мова відноситься до тюркської гілки алтайських мов і є державною мовою Республіки Башкортостан. Мова нараховує три діалекти, дуже зручно названі за географічними особливостями поширення: східний, північно-західний та південний. Так, за діалектом, можна легко визначити й звідки родом його носій.

Башкирська мова відноситься до аглютинативних, що означає, що словотворення в ній відбувається за рахунок додання афіксів, наприклад: балы - "риба" — балысы "рибак" — балысылы - "рибальство".

Цікавою є історія змін башкирського алфавіту: у древні часи башкирські племена користувалися тюркським рунним письмом, після прийняття ісламу у 10 ст. – арабською. На основі арабської письменності виник так званий писемно-літературний алфавіт "тюрки", яким башкири користувалися з 13 по 20 сторіччя. На зміну "тюрки" у 1923 р. прийшов алфавіт на основі арабської графіки, за ним, у 1929му – яналіф, оснований на латиниці, далі був алфавіт на основі кирилиці, введений у 1940му. Сучасний алфавіт складається з 42 літер, де окрім 33 російських є 9 особливих, що виражають особливості вимови у башкирській.

У писемності зустрічається багато графічно цікавих слів, от наприклад назва столиці республіки, Уфа, виглядає ось так: "Ф", за що в народі має назву "три шурупи" або "три пігулки".

Лексика башкирської мови чи не найконсервативніша у світі, адже у ній зберігається 95% лексики древніх рунічних пам’яток літератури.

Звісно, про найбільші скарби і особливості цієї мови можна дізнатися лише у тих, для кого вона є рідною. А отже, варто вирушати у подорож до Башкортостану, країни, що є центром розвитку і збереження мови, яку ми з вами так зрідка чуємо.

Китайська мова Німецька мова Вірменська мова Грецька мова Персидська мова Білоруська мова Фінська мова Хінді Голландська мова Словацька мова Польська мова Угорська мова Латиська мова Іврит Грузинська мова Арабська мова Румунська мова Португальська мова Українська мова Іспанська мова Туркменська мова Турецька мова Молдовська мова Данська мова Корейська мова Французька мова Чеська мова Естонська мова Болгарська мова Японська мова Норвезька мова Італійська мова Узбецька мова Литовська мова Англійська мова Словенська мова Азербайджанська мова Сербська мова Осетинська мова Македонська мова Шведська мова